jablka

Jabłka – owoc od niepamiętnych czasów na naszych polskich stołach, to także owoce, które najlepsze podobno właśnie są z Polski! Czy charakteryzują się one tylko i wyłącznie dobrymi walorami smakowymi, czy może mają jeszcze inne, lecznicze wręcz właściwości? Dziś postanowiliśmy przyjrzeć się bliżej właściwościom, nie tylko smakowym tych owoców.

 Szarlotka, smażone jako dodatek do lodów, jabłecznik – to tylko niektóre smakołyki, które praktycznie nie istnieją bez jabłek. Tymczasem mało kto wie, że jabłka oprócz doskonałego smaku, mają także właściwości zdrowotne! W tym temacie zgodni są nie tylko naukowcy, ale także lekarze i dietetycy. Po pierwsze pamiętajmy iż jabłka są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, których zadaniem w naszym organizmie jest uszczelnianie naczyń krwionośnych, co może pośrednio chronić przed zawałem serca, podobne zresztą działanie ma połączenie witaminy C, związków organicznych oraz magnezu – te pierwiastki również w połączeniu występują w jabłkach. Po drugie pamiętajmy iż jabłka obniżają ryzyko chorób nowotworowych – tę właściwość zawdzięczamy zawartym w jabłkach antyoksydantom, które z kolei neutralizują wolne rodniki, które mogą doprowadzić do uszkodzeń w kodzie DNA i w konsekwencji przekształcić zdrową komórkę w rakową! Po trzecie – pamiętajmy o tym iż jabłka posiadają cudowne właściwości oczyszczania naszego organizmu – tutaj największa zasługa należy do błonnika, którego zadaniem jest wiązanie metali ciężkich, toksyn i usuwanie ich z organizmu.

 

Reasumując – jedzmy jabłka, polskie jabłka – są nie tylko smaczne, ale i zdrowe!