Przepis - zupa krem z cukinii

Skład: 1 kg młodej, małej cukinii 2 małe cebule ząbek czosnku 5 łyżek krojonych pomidorów z puszki garść listków bazylii + parę listków do dekoracji 1 litr bulionu warzywnego 4 łyżki oleju lub oliwy 2 łyżeczki cukru szczypta ostrej papryki suszone pomidory (ilość według uznania) sól, pieprz.

Wykonanie: Cukinię obieramy i kroimy w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, drobno posiekany czosnek oraz cukinię. Obsmażamy wszystko 5 minut, ciągle mieszając i zalewamy gorącym bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy pod przykryciem, aż cukinia zmięknie. Następnie dodajemy pomidory z puszki i gotujemy kolejne 5 minut. Wrzucamy listki bazylii, cukier i paprykę. Zupę miksujemy na gładki krem. Podajemy z posiekanymi suszonymi pomidorami oraz listkami bazylii.

Przepis - zupa krem z cukinii

Idealna propozycja na porę obiadową – ekologiczna kuchnia poleca – Krem z cukinii z suszonymi pomidorami.

Tagged with →