Pizza z karczochem

      Czasami przychodzi taki dzień, w którym nie mamy ochoty ani siły robić nic pożytecznego. Leniwe soboty czy niedziele coraz częściej pojawiają się w naszym tygodniowym grafiku i sprawiają nam wielką frajdę… Aby urozmaicić sobie przyjemny czas odpoczynku, a jednocześnie za bardzo się nie przemęczyć, proponujemy wypróbować banalnie prostą w wykonaniu pizzę z karczochem. Smakuje idealnie, a dodatkowo komponuje się wyśmienicie z innymi smakowitymi produktami kuchni ekologicznej!

Pizza z karczochem

Zobacz jak przygotować pizzę z karczochem!

      Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem na pizzę z karczochem.

Potrzebujemy:

1) do przygotowania ciasta: – 3 szklanki mąki pszennej, – szczyptę soli, – 1 szklankę lekko podgrzanego mleka, – 50 g drożdży, – łyżkę oleju
2) produkty: – opakowanie karczochów, – 30 dag pokrojonej wędliny lub salami, – pieczarki, – inne ulubione dodatki, według uznania.

Proponujemy skorzystać z oliwek, suszonych pomidorów czy innych produktów ekologicznych, – koncentrat pomidorowy, – przyprawy: bazylia lub oregano.

Do średniej wielkości miski wlewamy podgrzane mleko (trzeba uważać żeby nie było gorące!), a następnie wsypujemy rozdrobnione lekko drożdże. Czekamy chwilę. Dodajemy łyżkę oleju i szczyptę soli i mieszamy całą zawartość. Na koniec wsypujemy powoli mąkę i delikatnie mieszamy do wyrobienia ciasta. Możemy dodać więcej mąki w zależności od lepkości ciasta. Tak wyrobione ciasto przekładamy na blachę. Z koncentratu pomidorowego przygotowujemy nasz sos-podkład na ciasto. Do koncentratu dodajemy ulubione przyprawy, np. bazylię i oregano, które dodają aromatu i zapewniają niesamowity zapach w naszej ekologicznej kuchni. Na tak przygotowanym cieście układamy składniki: wędliny (lub salami), pieczarki, oliwki, suszone pomidory…To, na co mamy ochotę:-) Pizzę zapiekamy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

AUTOR: Magda

Tagged with →