szpinak

Od dzieciństwa praktycznie – czy to w szkole podstawowej, czy w przedszkolach byliśmy atakowani i www.iq.pl/oferta/hosting/migracja/ nformacjami związanymi z cudowną mocą działania żelaza zawartego w szpinaku, tymczasem okazuje się, że szpinak nie powinien być aż tak gloryfikowany jeśli chodzi o przyswajalność tego ważnego dla nas pierwiastka. Dlaczego?

Badania naukowców w kategorii żywność i produkty spożywcze coraz częściej publikowane są w prasie, coraz częściej również atakowani jesteśmy nowymi wynikami badań pochodzących z laboratoriów. Potas w pomidorach, magnez w orzechach, a dziś mamy dane dotyczące zawartości żelaza w szpinaku. Z tą ilością jest tak, że na przykład porównując zielone liście szpinaku do wołowiny, to tutaj ilość jest praktycznie porównywalna, natomiast słowo klucz tutaj to przyswajalność magnezu. Okazuje się bowiem, że ludzki organizm ze szpinaku jest w stanie przyswoić zaledwie 1 procent żelaza, podczas gdy z wołowiny to aż 20 procent! Reasumując – jako dodatek do dania głównego polecamy szpinak – ze względu na walory smakowe, danie główne to oczywiście wołowina ;-)

Tagged with →